Kompetensforum
Offentlig sektor behöver öka sin digitala mognad för att bättre kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter.
Kompetensforum - mer än bara utbildning!
Adda Kompetens har Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) uppdrag att långsiktigt vidareutveckla, koordinera och förvalta leveranserna från ESF-projektet Digital mognad. Arbetet sker även fortsättningsvis i nära samverkan med SKR och Göteborgs universitet.
Genom att ansluta er organisation till Nationellt kompetensforum digital mognad får alla i er organisation tillgång till flera utbildningar, kurser, seminarier, metod- och processtöd och forum för dialog och erfarenhetsutbyte. Befintliga digitala utbildningar och metodstöd kommer aktivt förvaltas och nya utbildningar och metodstöd kommer att tillkomma i ramverket varje år. Valet av vilka nya utbildningar och metodstöd som ska produceras sker i samråd med deltagande kommuner och regioner.
Flertalet lärarledda kurser och seminarier per år ingår i kompetensforum. Valet av vilka lärarledda kurser och seminarier som ska prioriteras inför varje verksamhetsår sker i samråd med deltagande kommuner och regioner.
För verksamhetsår 2023 innebär det att hela din organisation, inklusive helägda kommunala bolag, får tillgång till 3 heldigitala utbildningar, minst 8 kurs- och seminarietillfällen, flera metodstöd och tillgång till flera arenor för dialog, nätverk och erfarenhetsutbyte.
Digitala lärarledda kurser och seminarier
Under 2023 erbjuds nedan lärarledda kurser och seminarier utifrån modellen Digital Mognad i Offentlig Sektor (DiMiOS) alla organisationer.
- Innovationskultur
- Kompetensförsörjning
- Användarinvolvering
- Förändringsledning
- Nyttorealisering
- Portföljstyrning
- Projektstyrning
- Ekonomiska ramar
Vårens planering, kompetensforum 2023 (159 kB, nytt fönster)
Forum för samarbete och samverkan
Det är tillsammans det händer. Därför erbjuds flera olika typer av forum för dialog och erfarenhetsutbyte.
- Minst fyra digitala forumsträffar per år
- Pulsmöten varannan vecka
- Digital samverkansplattform för löpande dialog och erfarenhetsutbyte
Digitala utbildningar
Utbildningar som kan användas av alla i organisationen var som helst, när som helst och i vilken takt som passar varje individ. Grundutbildning i digital mognad och Grundläggande utbildning i digitalisering är leveranser från ESF-projekt Digital mognad. Utbildning i nyttokalkylering är en ny utbildning som ingår i erbjudandet från och med 2023.
- Grundutbildning i digital mognad
- Grundläggande utbildning i digitalisering
- Utbildning i nyttokalkylering
Digitala metod- och processtöd
Att gå från ord till handling är ibland lättare sagt än gjort. Därför erbjuds deltagande kommuner och regioner handfast stöd att använda i det dagliga arbetet. Metodstödet består av filmer, checklistor, dokument, rapporter etc.
- Stöd i hur du använder och kan jobba med modellen DiMiOS
- Stöd i hur du jobbar med mätning och uppföljning av digital mognad
- Tillgängliggörande av forskning i smarta format
Avgiftsmodell och villkor
Avgiftsmodellen bygger på antal anställda i organisationen och är uppdelad i fem olika licensnivåer. Avgiften inkluderar de kommunala respektive de regionala bolagen. Avgiften gäller kalenderårsvis och är exklusive moms. Avgiftsmodellen finner du i högerkolumn.
När anmälan är genomförd skickas ett treårigt abonnemangsavtal för digital signering till den person ni uppgett som avtalspart hos er. Avtalet kan sägas upp i förtid. Uppsägning ska ske minst tre månader innan ett kalenderårs slut.
Anmälan
Anmäl er organisation genom formuläret nedan. Anmälan är bindande till 2023 års verksamhet och ersätter tidigare intresseanmälan. Det finns ingen deadline på att anmäla sig dock är avgiften kalenderårsvis så ju tidigare organisationen anmäler sig desto mer får den ut av kompetensforum.
Modellen DiMiOS
Digital Mognad i Offentlig Sektor (DiMiOS) är en evidensbaserad modell, framtagen vid Göteborgs universitet, som hjälper organisationen att mäta och följa upp digital mognad. Modellen är framtagen på regeringsuppdrag av svenska forskare. Modellen är öppen och forskningsbaserad vilket ger de organisationer som arbetar med DiMiOS möjligheter att bland annat lära av varandra. Med hjälp av DiMiOS identifierar organisationen vad som görs bra och vad som behöver bli bättre. DiMiOS bidrar även till hävstångseffekt och kan lyfta upp frågorna på styrnings- och ledningsnivå.
Digital mognad definieras som organisationens förmåga att tillgodogöra sig nyttorna med digitalisering. Mätning och uppföljning av digital mognad sker genom bedömning av organisationen i två dimensioner:
- Digital Förmåga - Digital förmåga kan likställas med hur snabbt organisationen kan förflytta sig och använda sig av digitaliseringens möjligheter, alltså vilka förmågor finns i organisationen. Digital förmåga avgör hur man kan förstå, fånga och förändra på basis av digitala möjligheter.
- Digitalt arv - Digitalt arv kan likställas med hur tung ryggsäck vi har att bära på, alltså summan av alla tidigare digitala initiativ och genomförda investeringar avseende infrastruktur. Organisationen kan antingen ha ett digitalt arv som begränsar nya digitala initiativ eller möjliggör dessa.
Fördjupning av modellen DiMiOS
