16 oktober 2019 Karriär

”Kombinationen av utbildning och praktiskt arbete var mycket givande”

Efter ett år som traineer på SKL Kommentus och Nacka kommuns gemensamma traineeprogram har Charlotte Jonasson, Hannes Härfast, Amina Blivik och Victor Funk kommit till rätta i sina nya roller och ser tillbaka på tiden som traineer.

Alla fyra är nöjda med traineeprogrammet och anser att det har varit lärorikt och förberett dem väl för arbetslivet som de nu har påbörjat.

– Det var väldigt mycket nytt för mig, berättar Amina, så att ta in allt och börja känna trygghet i att man faktiskt kan saker var en utmaning till en början.

Victor håller med:
Allt var nytt för mig då jag började, så det har helt klart varit mycket att ta in. Jag hade höga förväntningar på programmet och de införlivades. Allihop!

– Det mest utmanande för mig var nog att inse att jag inte kan göra allt själv och jag tar med mig lärdomen om hur viktigt det är att samarbeta på ett effektivt sätt, säger Hannes.

Charlotte tycker det var roligt att traineeprogrammet tidigt plockades upp av media.

– Det var kul att branschmedia och även en stor rikstäckande tidning uppmärksammade traineeprogrammet. Kanske gjorde det att några fler fick upp ögonen för upphandling, säger hon.

Många projekt och roterande roller

Under året fick traineerna möjlighet att delta i olika projekt och arbeta praktiskt med branschspecifika frågor.

– Bland det roligaste jag gjorde var att utreda hur artificiell intelligens kan användas inom offentligt inköp och att jobba med utredningen ”Gäller LOU vid hyra av lokal?”, berättar Hannes.

Amina och Victor gjorde ett projektarbete tillsammans där de undersökte samverkansformen strategisk partnering och vilka värden, kostnader och risker som förknippas med det - det tyckte de båda tyckte var väldigt roligt.

En stor poäng med traineeprogrammet var även att deltagarna skulle få insikt i flera verksamheter. Hannes tycker att upplägget med roterande roller var bra.

– Möjligheten att få olika perspektiv tycker jag är superbra. Jag tror att jag kommer ha stor nytta av att ha jobbat med Ted Stalte med leverantörsfrågor och att ha varit i Nacka kommun och sett kundsidan också.

Amina som huvudsakligen var stationerad hos Nacka kommun tycker också att det var värdefullt att få insyn i flera sidor av upphandlingsbranschen.

– Kombinationen av utbildning och praktiskt arbete var mycket givande samt möjligheten att praktisera på SKL kommentus. Jag känner att jag har fått ett bra nätverk och förståelse för många olika delar i inköpsprocessen, säger hon.

God sammanhållning

Alla före detta traineerna lyfter också fram det sociala som en viktig anledning till att traineeåret blev så lyckat. Sammanhållningen i traineegruppen har varit god och de har även känt sig väl emottagna ute i organisationerna.

– Det jag inte förväntade mig var ett så varmt välkomnande från alla kollegor, berättar Charlotte, och vi traineer har kommit väldigt bra överens och haft många roliga AWs.

Nya roller i organisationerna

Nu när traineeprogrammet är över har alla fått nya permanenta roller. Amina känner att traineeprogrammet var en bra grund inför hennes nya roll som Entreprenadinköpare.

– Under traineeåret har jag lärt mig massor! Det är roligt att nu komma in i en arbetsroll och märka att jag har en bra kunskapsbas och rätt förutsättningar för att kunna fortsätta utvecklas.

För Victors del ledde programmet till en helt ny roll på SKL Kommentus Inköpscentral som leverantörsombudsman.

– Det är jättekul att få prova något helt nytt och vara med och utveckla det, säger han. Något som snabbt blev tydligt under traineetiden var att vi behöver arbeta ännu mer med dialog och relationer med leverantörerna. Jag tycker det är spännande att få vara med och arbeta fram nya former för det!

Om traineeprogrammet blir av igen skulle ni rekommendera det till någon annan?

– Ja verkligen! Det är superlyxigt att få se både hur en inköpscentral och hur en kommun kan arbeta och utöver det få förståelse för olika roller och funktioner, säger Charlotte och Victor instämmer:

– Absolut. Det har varit så otroligt lärorikt att få insikt i flera verksamheter, och alla som får möjligheten borde gå ett traineeprogram!

Några frågor till Daniel Yousefi, HR-asvarig på SKL Kommentus som var med och tog fram traineeprogrammet tillsammans med Nacka kommun

Hur tyckte du att traineeprogrammet gick? Införlivades de förväntningar ni hade?

Det gick jättebra, vi fick in fyra fantastiska traineer som bidragit på många sätt, både i arbetet och till arbetsplatskulturen.

Vad var mest utmanande under traineeåret från ditt perspektiv?

Eftersom det var första gången vi gjorde detta så var planeringen en stor utmaning från mitt håll, att få ihop det och hålla ihop det för alla - både traineer och chefer.

Kommer ni att köra programmet igen? Finns i så fall någon tidsplan för det?

Jag kommer nu under oktober jobba med utvärdering av programmet och samla in synpunkter från de som deltagit. Därefter kommer vi diskutera om vi kommer göra det igen och när. Förhoppningen är självklart att vi ska kunna hålla i det igen, kanske med ännu fler deltagande organisationer.

Hur gör man om man är nyutexad och vill jobba hos SKL Kommentus och inte orkar vänta på en nästa omgång av traineeprogrammet?

Connecta med oss via vår karriärsida och skriv vad du är intresserad av och på vilket sätt du tror att du kan bidra. Vi välkomnar alla förfrågningar!

Något mer du vill säga om traineeprogrammet?

Det har varit fantastiskt kul och utvecklande både för traineerna och deltagande organisationer. Traineerna har också gjort riktigt spännande projektarbeten som jag hoppas fler kommer kunna ta del av! 

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar