Cyberattacker mot Sverige- hur står vi rustade?
Under en intressant och givande torsdagsmorgon fick vi träffa experter för att prata cyberattacker i vår serie om Framtidsseminarier och stabil försörjning.
Hur står sig Sverige mot en cyberattack? För att komma åt den frågan behöver vi börja med att definiera cyberattacker. Är det informationssäkerhet vi menar och vilka är de verkligt samhällskritiska funktionerna? Här behöver vi vara överens redan innan vi drabbas för att få en effektiv hantering i händelse av kris.

Panelen som bestod av Patrik (paf) Fältström - Technical Director and Head of Security på Netnod, Patrik Sundström - Chief Digital Officer på SKR och Fredrik Sand - Näringspolitisk expert på TechSverige, under ledning av Åsa Edman, chefsjurist på Adda, var samstämmig i vissa avseende, såsom att vi behöver definiera begreppet och vi behöver nog både piska och morot i frågan för att ta kliv framåt.
Framtidsseminaret bjöd på intressant samtal med expertkunskaper som gav frågan ett bredare perspektiv och därmed även komplexitet. Vilket sammanfattas bra i att it-säkerhetsfrågan behöver koordineras, samordnas och få en gemensam styrning samt klassas på nationell nivå. Cyberattacker har funnits under en lång tid, i takt med att fler drabbas ökar också medvetenheten om att det förebyggande datasäkerhetsarbetet behövs.
Och där är vi på god väg och tar kliv i rätt riktning, men digitaliseringens hastighet är utmanande i sig där inte säkerheten håller jämt takt. De som ligger steget före har dessutom inte alltid har rent mjöl i påsen. Visst finns det verktyg på plats för att Sveriges kommuner och regioner ska kunna ta kliv framåt, men vi behöver även säkra upp kompetensen inom it-säkerhet.
Vid nästa framtidsseminarium pratar vi just om kompetensförsörjningen som ett av de största utmaningarna för offentlig sektor framöver. Anmäl dig redan nu (länk)
Här kan du se en inspelat version av seminariet (länk till youtube)