Kan krismat verkligen vara både god och hållbar?
Beredskapsveckan, som genomförs varje år under vecka 39 på initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är en viktig påminnelse om vikten av att förbereda sig för eventuella samhällskriser.
Under årets Beredskapsvecka, som hade temat ”Sätt igång”, besökte representanter från Adda Kristianstad och Ronneby för att bjuda på krismat från ramavtalet Livsmedel krisberedskap 2023.
Besöken var en del i vårt arbete för att öka medvetenheten hos kommuner om vikten av krisberedskap, och att livsmedel bör vara en del av förberedelserna. Frågor som förvaring, finansiering och hur personer inom skola, vård och omsorg får tillgång till livsmedel är viktiga delar att börja arbeta med.
Maten är väldigt god
Medvetenhet om krisberedskap
Under besöket i Kristianstad delade vi tillsammans med leverantörer och anställda från kommunen ut över 1000 smakportioner till förbipasserande. Många tyckte att maten smakade förvånansvärt gott och att de kunde tänka sig att äta maten även utanför en kris. Tillfället gav också kommunen möjlighet att träffa invånarna för att informera kring sitt krisberedskapsarbete.
Nästa stopp var hos en gymnasieskola i Ronneby där eleverna fick chans att smaka och ge sitt utlåtande av maten. Även eleverna förvånades av hur gott maten smakade och kunde tänka sig äta den igen.
Det här kan jag absolut tänka mig att äta igen
Senare besökte vi kommunhuset i Ronneby. Genom att både få se och smaka krismat kunde politiker och kommunmedarbetare få en konkret bild av vad som ingår i Addas ramavtal och hur ramavtalet kan vara en del i kommuners krisberedskap.
Det viktigaste är att sätta igång
Besöken i Ronneby och Kristianstad ledde till diskussioner om beredskap och förberedelser inför en kris. Genom att öka medvetenheten och engagera både kommuner och invånare, kan vi tillsammans bygga ett mer robust samhälle mot kriser. Allt förberedande arbete är bra, det handlar om att ta de första stegen och "sätta igång".
Information om ramavtalet
Ramavtalet Livsmedel krisberedskap 2023 är Addas första renodlade ramavtal för beredskap. Det ska vara ett stöd till måltidsverksamheters arbete för att stärka sin beredskap. Ramavtalet erbjuder ett brett sortiment av livsmedel för krisberedskap och består av fem olika anbudsområden:
Frystorkade livsmedel - Frukost och huvudmål, frystorkad mat. Hållbarhet 3-10 år alternativt 11-25 år beroende på produkt.
Mjukkonserver - Färdiglagad frukost och huvudmål, kommer i en påse och kan ätas kall eller varm. Hållbarhet 3-10 år.
Kompletta måltider för storkök - Huvudmål, +50 portioner, mix av frystorkat, mjukkonserver och torrvaror som ris eller pasta. Hållbarhet 3-10 år.
Heldagsportion - Frukost, 2 huvudmål och 2 mellanmål, mix av frystorkade livsmedel, mjukkonserv samt kaka eller bars. Hållbarhet 3-10 år.
Övriga livsmedel - Kex och bars som komplement till övriga måltider. Hållbarhet 2-3 år.
Utöver dessa områden finns ett optionssortiment med ytterligare livsmedel och varor för krisberedskap samt vissa typer av tjänster. Här kan man till exempel hitta fältkök, vatten med lång hållbarhet, kemisk värmare för mjukkonserver, vattenreningsfilter samt olika typer av tjänster som hjälp med framtagning av koncept för krismåltider.
Liknande nyheter
Förra beredskapsveckan var vi i Karlstad där bland annat gymnasieelever fick prova på krismat från ramavtalet.
Läs hela nyheten