Nytt ramavtal ska göra det enklare att boka resa med tåg
Från och med 1 september kan du avropa från det nya ramavtalet Tågresor 2020. Avtalet ersätter inget befintligt ramavtal utan är helt nytt. Vi tog tillfället att prata med upphandlaren Amanda Landberg, kategori- och avtalsansvarig Charlotte Dagnäs och hållbarhetsstrategen Emilia Broniarczyk på Adda. Tillsammans berättade de om hur upphandlingsarbetet har gått och vilka fördelar nya ramavtalet erbjuder kunderna.
Ramavtalet omfattar inrikes tågresor mellan avreseorter och destinationer i Sverige, med avtalade rabatter på det publika priset för alla biljettyper och biljettklasser.
Hur har upphandlingsarbetet gått?
- Upphandlingsarbetet har gått bra och vi är glada att nu kunna erbjuda ett helt nytt ramavtal. Inför upphandlingsarbetet har vi haft goda dialoger med leverantörer och kunder. Att få in synpunkter från de som ska nyttja avtalet samt de som har kunskap i området har haft en stor betydelse för det nya avtalet, förklarar Amanda Landberg.
Ett av målen med upphandlingen var att kunna erbjuda ett ramavtal för inrikes tågresor från samtliga avreseorter i Sverige till förmånliga priser. Det skulle också vara smidigt att boka biljetter, antingen via avtalad resebyrå eller direkt från tågleverantören.
Arbetar mot klimatneutral datalagring
Att resa med tåg är det mest miljövänliga transportsättet och rankas högt i resepolicy bland våra kunder. Vi vill med ramavtalet följa utvecklingen inom resebranschen för ett mer hållbart resande.
- Då de flesta bokar sina tågbiljetter via hemsidan och/eller en app innebär det att en stor del av tjänsten sker digitalt. Vi har därför ställt krav på att leverantören ska ta fram en målsättning för klimatneutral datalagring. Det viktigt att leverantören driver sin digitaliserade utveckling mot en klimatneutral datalagring, berättar Emilia Broniarczyk.
Det är även viktigt att leverantörernas webbplatslösningar granskas från ett tillgänglighetsperspektiv, för alla användares skull.
- Leverantören ska genomföra en analys av sina webbplatslösningar så samtliga användares behov tillgodoses, säger Charlotte Dagnäs.
Till sist, vad är ni mest nöjda med?
- Vi är nöjda att vi lyckats få in ett fokus för miljön i avtalet genom att exempelvis lyckats ställa krav på att livsmedel och artiklar ombord ska till så stor del som möjligt vara ekologiskt, kravmärkt eller likvärdigt. Leverantören ska under ramavtalsperioden även verka för att så stor andel som möjligt av engångsartiklarna som erbjuds ombord är återvinningsbara, berättar Emilia.
Avrop på avtalet genomförs med särskild fördelningsnyckel som innebär att du som resenär väljer den ramavtalsleverantör som bäst kan tillgodose ditt behov vid avropstillfället utifrån minst en av de fastställda parametrar för avtalet.
- Vi är nöjda med att kunna erbjuda ett flexibelt avrop, där resenären kan boka en förmånlig resa utifrån sitt behov. Ett av målen med upphandlingen var att det skulle vara smidigt att nyttja avtalet och vi ser fram emot att höra vad våra kunder tycker, avslutar Charlotte.
Läs mer
Vill du veta mer om avtalet?
Läs mer på avtalssidan Tågresor 2020.
Liknande nyheter
- Uppföljning av HVB-hem är viktigt 6 september 2024
- Angående ramavtalet förmedling av e-litteratur 2023 4 september 2024
- Bevaknings- och larmcentraltjänster 2023 är klart för avrop 21 augusti 2024