1 november 2017

”Det gäller att hitta nya sätt att tackla hindret”

Finns det några likheter mellan ett svettigt träningspass på gymmet och en offentlig upphandling? Det tycker upphandlingsspecialisten Daniel Fredriksson.

I snart två år har Daniel Fredriksson arbetat som upphandlingskonsult hos AffärsConcept, ett arbete han tycker är lika roligt och utmanande som att lyfta skrot på gymmet.

– Träning och upphandling är inte helt olika, säger Daniel, båda kräver planering, tid och resurser. Det finns alltid ett mål och det känns alltid bra att ha genomfört det.

Just det här med att nå fram till målet är hans främsta drivkraft.

– Oavsett om det är ett upphandlingsprojekt eller rör min egen träning så är jag väldigt målfokuserad. För mig handlar det om att sätta upp ett tydligt mål för vad jag ska uppnå och planera för hur jag ska nå dit, berättar Daniel.

Ger aldrig upp

På arbetet fokuserar han på produktupphandlingar, främst inom teknik.
De mest utmanande upphandlingarna tycker Daniel är när det kommer många snabba puckar på en gång och han förväntas utföra mycket på kort tid.

– Då måste man skärpa sinnena för att maxa effektiviteten och hinna med, säger han.

Men han ger aldrig upp, har inte ens varit nära att kasta in handduken, varken på gymmet eller arbetet.

– Nä, jag brukar inte ge upp. Det gäller bara att hitta nya sätt att tackla hindret.

Otydlig kravställning – ett vanligt misstag

Det vanligaste misstaget som sker vid offentliga upphandlingar är enligt Daniel att kravställningen är otydlig.

– Jag ser alldeles för ofta hur upphandlingar börjar halta eftersom specifikationen innehåller för många punkter, berättar han.

Om man är osäker eller saknar resurser tycker Daniel att man inte ska tveka att ta hjälp av honom och hans konsultkollegor.
– Vill man ha en kompetent upphandlare ska man höra av sig så hjälper vi mer än gärna till.

På frågan vad som är det bästa med träningen svarar han:

– Jag älskar träningen, men det skönaste är nog faktiskt när man är klar. När man släpper den sista vikten och är helt slut. Det är som i projekten. När allt är signat och klart och det är leverans. Då får jag en kick.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar