4 oktober 2021 Upphandling | Upphandlingsrätt

IPI-förordningen behövs, om 10 år är det försent

Men den tas inte emot med öppna armar från alla.

Det finns farhågor att förordningen kommer leda till fler överprövningar och att det kommer vara svårt att fastställa företags ursprung. Detta och mer därtill gick att ta del av när vi under onsdagsmorgonen kunde välkomna över 100-talet deltagare till vår serie Framtidswebbinariet om stabil försörjning. Det var vårt andra tillfälle och frågan som lyftes denna gång var den kommande IPI-förordningen.

Ett initiativ från EU som har väckt intresse, till vår hjälp hade vi

- Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd, Adda

- Jonas Berggren, internationell analyschef, Svenskt Näringsliv

- Roger Eklund, inköpsdirektör, Region Stockholm

- Christian Danielsson, chef för representationen i Sverige, Europeiska kommissionen

Sedan tidigare har Åsa Edman skrivit bland annat denna krönika om området ("Med IPI-förordningen blir offentlig upphandling en bricka i spelet om den globala handeln." länk)

Hur och när den nya IPI-förordningen kommer på plats är inte klart och det finns många farhågor och tankar kring hur den ska stötta och vara ett verksamt instrument i den globala handeln som är dess syfte. Roger Eklund, inköpsdirektör i Region Stockholm, höll en uppskattad dragning kring vad vi idag vet om IPI-förordningen och anser själv att det är ett verktyg som vi behöver, om 10 år kan det vara försent.

Införandet kommer att innebära en mer komplex administration och det tillkommer moment som vi idag inte ser någon enkel lösning på. Frågor om hur en fördjupad analys av ett företags ursprung ska göras och vilka stödfunktioner som kan erbjudas var det svårt att ge konkreta svar kring.

Timmen bjöd på flera intressanta frågeställningar och samtal deltagarna emellan paneldeltagarna ansåg att förordningen har ett gott syfte men att den kan medföra utmaningar. Från näringslivet genom Jonas Berggren, internationell analyschef vid Svenskt Näringsliv, finns en oro kring vilka signaler detta kommer att ge, det är inte med säkerhet att det tas emot positivt från andra länder, även om syftet är av godo. Vi kan även räkna med utmaningar när vi behöver vända oss till nya leverantörer som kan medföra liknande flaskhalsar vi såg under pandemins början.

- Det är mer tydligt nu att den som har kontroll på hela sin försörjningskedja och även värdekedjorna är de som kommer att klara detta regelverk på bästa sätt, konstaterade Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på Adda, avslutningsvis.

Men det är inte klart än. Det finns fortfarande möjligheter att påverka och då genom att vända sig till parlamentariker för frågor som särskilt oroar lät Christian Danielsson, chef för representationen i Sverige Europeiska kommissionen, meddela.

IPI-förordningen engagerar men det finns flera frågetecken kvar att räta ut.

Missade du denna morgon? Den finns inspelad och tillgänglig att ta del av här. (länk)

Redan nästa vecka har vi ett Frukostseminarie kring just försörjningskedjan. Anmäl dig här (länk)

Tipsa en vän

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar