Yrkeskläder 2020 A Ytterkläder, arbetskläder, handskar, profilkläder

Yrkeskläder 2020 A Ytterkläder, arbetskläder, handskar, profilkläder

2022-05-02 till 2024-05-01

avtalskort.yrkeskläder2020_450x300.jpg

Avtalskort Yrkeskläder 2020.pdf (199 kB, nytt fönster)

All information om ramavtalet samlat i ett avtalskort.

Här får du snabbt och överskådligt information om ramavtalet

Omfattning

Delområde A omfattar hantverks- och arbetskläder, ytterkläder, varselkläder, arbetshandskar och profilkläder för exempelvis följande yrkesgrupper:

 • byggnadsinspektörer och fastighetstekniker
 • vaktmästare och fastighetsskötare
 • elmontörer
 • anläggningsarbetare
 • park- och renhållningsarbetare

Exempel på produkter:

hantverks- och servicebyxor, shorts/piratbyxor och hängselbyxor, västar, skaljackor, parkas, overaller, regnkläder, underställ, vinterfodrad byxa, skaljacka (funktion), fleecejacka, t-shirt och sweatshirt, arbets- och skyddshandskar och profilkläder såsom bälte, mössa, keps, t-shirt, piké, sweatshirt, hoodtröja, linne och skjorta.

Skyddskläder

Inom sortimentet finns produkter som är godkända skyddskläder enligt EN-standarder som till exempel 3 olika klasser av varselplagg, plagg utformade med flamm- och svetsskydd, motståndskraftiga plagg för regn/vind/kyla, handskar i kategori 1-3 med skydd för skärskador, kemikaliebarriär och svetsskydd.

Hållbarhet

För att minska klimat- och miljöbelastningen är det även möjligt att avropa reparationstjänster för att förlänga livslängden på redan inköpta plagg.

Med utprovningar från leverantörerna så ofta som två gånger per år, ett fast sortiment som till stor del består av miljömärkta produkter, ett stort övrigt sortiment och ytterligare produkter och beställningar främst genom e-handel eller webbutik, är detta ett avtal där ni enkelt kan erbjuda er personal stor variation av arbetskläder med hög hållbarhetsprofil och bra kvalitet.

Så avropar och beställer du

Avrop sker genom rangordning, det vill säga i första hand hos leverantör som är rangordnad etta. Om leverantören avböjer, avstår eller på annat sätt inte kan tillmötesgå er avropsförfrågan kontaktar ni istället leverantör rangordnad tvåa o.s.v. Ni har också rätt att frångå rangordningen i följande fall:

 • vid behov av specifik produkt
 • vid behov av miljömärkta produkter
 • passform utifrån individens behov
 • vid behov av reparationstjänster

I avropsvägledningen under fliken Stöddokument finns en mer detaljerad beskrivning av avropsmodellen.

Främst sker beställningarna i era e-handelssystem eller i leverantörernas webbutik. Under fliken Leverantörer hittar du avtalsprislistor och kontaktuppgifter för avrop. Avtalsprislistan är e-handelsförberedd och innehåller alla produkter inklusive gällande priser som får säljas på avtalet.

Seminarium 23 maj (inspelning tillgänglig 2 veckor)

Övergången från tidigare ramavtal Yrkeskläder och skor 2016-2

Om ni avropar på pågående ramavtal delområde 1 eller 2, med uppsatt e-handelslösning och önskar en så smidig övergång som möjligt, rekommenderar vi att ni följer dessa steg:

 1. Avropsanmäl er på det nya ramavtalet.
 2. Om köpbehov finns under övergångsperioden, fortsätt att lägga beställningar på det gamla avtalet parallellt med steg 3 nedan. Var då tydlig till interna beställare att tidigare ramavtal och leverantörer kvarstår till dess ert byte planeras träda i kraft.
 3. Begär uppstart e-handel med rangordnad etta, eller med flera leverantörer på det nya ramavtalet. Notera att handläggningstiden med leverantörerna är upp till 3 månader.
 4. Observera att beställningar på det nya ramavtalet kan göras tidigast 1 juni 2022.
 5. När e-handelsuppsättningen är klar, avanmäl er på ramavtalet Yrkeskläder och skor 2016-2, var tydlig med att datumet fungerar med eventuella kvarvarande åtaganden i de befintliga kontrakt ni tecknat.
 6. Kommunicera internt till beställare när beställningar på det nya ramavtalet kan göras.

Avropa och beställ steg för steg

 1. Får jag använda ramavtalet?

  Titta i fliken Är jag berättigad om din organisation finns bland de avropsberättigade. Kontrollera även med upphandlingsansvarig i den kommun/region/kommunala bolag du tillhör att avropsanmälan är gjord på ramavtalet. Vet du inte vem du ska kontakta, vänd dig till Adda Inköpscentral på telefon: 08-525 029 96 eller e-post: inkopscentralen@adda.se.

 2. Ställ dig frågan: Vad behöver min verksamhet?

  Börja med att specificera dina behov och krav på det du ska köpa från ramavtalet. 

 3. Kontakta leverantörerna

  Ramavtalsleverantörerna är listade i ordningen 1, 2, 3, se gällande rangordning i avropsvägledningen under fliken Stöddokument. Rangordningen är uppdelad på geografiskt område och per delområde. Du kontaktar alltid den leverantör som står som rangordnad etta först. Titta under fliken Leverantörer. Där hittar du kontaktuppgifter till den som tar emot löpande beställningar.

 4. Då kan du göra avsteg från rangordningen

  Så långt det är möjligt ska du använda den ramavtalsleverantör som är rangordnad som nummer ett. Har du behov av en specifik produkt, till exempel miljömärkt eller med en speciell passform, som inte kan tillgodoses av leverantör rangordnad etta och de har erbjudit ersättningsprodukt som du inte godkänner, eller om du behöver beställa reparationstjänster, får du göra avsteg från rangordningen.

 5. Teckna kontrakt

  Du kan nu teckna kontrakt med ramavtalsleverantören. Kontraktet ska alltid följa ramavtalet. Ibland går det går att göra köp inom ramavtalet utan att teckna kontrakt. I avropsvägledningen under fliken Stöddokumenten finns mer specifika detaljer.

Leverantörer

Är jag berättigad

Avropsberättigade kunder

Vilka som har rätt att använda ett ramavtal bestäms redan i upphandlingsfasen för respektive ramavtal. Se vilka som är avropsberättigade i ramavtalsbilagan Avropsberättigade parter som är publicerad i TendSign.

Du kan även använda sökfunktionen som hjälp för att se om du kan använda ramavtalet. Vid oklarheter gäller ramavtalsbilagan Avropsberättigade parter före andra uppgifter.

Skrivet om avtalet

Hållbarhet

Hållbarhetssammanställning

Inköpscentralen arbetar för att skapa en hållbar, inkluderande och rättvis utveckling i linje med Agenda 2030. Nedan hittar du därför en sammanställning av de hållbarhetskrav och villkor som har ställts i upphandlingen samt av de globala mål som avtalet bidrar till att uppnå.

Hållbarhetssammanställning Yrkeskläder 2020.pdf (493 kB, nytt fönster)