Om ramavtalet
Ramavtalet gäller under två år. Om Inköpscentralen inte säger upp ramavtalet till avtalstidens utgång förlängs det automatiskt med två år eller med den tid som Inköpscentralen meddelar senast sex månader innan ramavtalet löper ut. En sådan förlängning får ske vid ett eller flera tillfällen. En uppsägning av ramavtalet ska ske med sex månaders varsel före utgången av en avtalsperiod. Inköpscentralen får säga upp avtalet med en, flera eller alla leverantörer. Uppsägningen ska vara skriftlig. När ramavtalet har löpt i fyra år löper det ut utan föregående uppsägning.
Ramavtalet omfattar
Avtalet omfattar hyra och köp av stationära och mobila trygghetslarm och tillbehör. Där ingår även larmmottagning, kommunikation mellan trygghetslarmet och larmmottagningen samt tillhörande tjänster och produkter såsom tillbehörslarm, installation, utbildning och support i upphandlingen.
Följande delområden omfattas:
- Delområde 1 – Stationära trygghetslarm och larmmottagning – hela larmkedjan
- Delområde 2 – Stationära trygghetslarm
- Delområde 3 – Larmmottagning
- Delområde 4 – Mobila trygghetslarm och larmmottagning – hela larmkedjan
- Delområde 5 – Mobila trygghetslarm
Vad gäller delområde 1 (Stationära trygghetslarm och larmmottagning – hela larmkedjan) och delområde 2 (Stationära trygghetslarm) tar dessa delområden i första hand sikte på stationära trygghetslarm för ordinärt boende, men den upphandlade utrustningen i delområde 1 och 2 kan användas i särskilt boende.
Så avropar och beställer du
Avrop görs genom förnyad konkurrensutsättning.
Stöd för avrop
Hör gärna av dig om du har frågor och funderingar inför eller under ditt avrop.
Inköpscentralen erbjuder dig som använder våra svarsmallar vid avrop en kostnadsfri genomläsning och vägledning av underlaget inför er förnyade konkurrensutsättning.
Vi återkopplar normalt efter cirka 15 arbetsdagar. Tiden kan variera något beroende på antal genomläsningar vi arbetar med för tillfället. När du skickar in ditt underlag får du en uppskattad tid för svar. Mejla era underlag till inkopscentralen@adda.se.
Under ramavtalets löptid följer vi upp ramavtalsleverantörerna vilket underlättar kommunernas egen hantering och uppföljning.
Under fliken Leverantörer finns länk vid leverantörsnamnet som leder till kontaktuppgifter, prisbilagor och publicerat ramavtal.
Så avropar och beställer du
Avropsberättigade kunder
Vilka som har rätt att använda ett ramavtal bestäms redan i upphandlingsfasen för respektive ramavtal. Se vilka som är avropsberättigade i ramavtalsbilagan Avropsberättigade parter som är publicerad i Tendsign.
Du kan även använda sökfunktionen som hjälp för att se om du kan använda ramavtalet.
Vid oklarheter gäller ramavtalsbilagan Avropsberättigade parter före andra uppgifter.
Frågor och svar om ramavtalet
Kan vi fortsätta använda kommunikation på 2G- och 3G-näten?
Övergår ett tecknat leveransavtal från det tillfälliga ramavtalet automatiskt till det "ordinarie" ramavtalet" när det är på plats eller krävs ett nytt avrop?
Avropade leveransavtal/kontrakt från det ”Tillfälliga ramavtalet – trygghetslarm och larmottagning 2019” kommer automatiskt att omfattas av det ordinarie ramavtalet.
Vad menar ni med att denna upphandlingen även gäller SÄBO. Vilka delar kan avropas för SÄBO?
Ramavtalet Trygghetslarm och larmmottagning 2019 har som huvudsakligt fokus att täcka kommunernas behov av trygghetslarm för personer i ordinärt boende.
Vad gäller anbudsområden 1 och 2 som avser stationära trygghetslarm, tar dessa i fösta hand sikte på ordinärt boende.
Det finns utvärderingskriterier som öppnar för att larmen ska kommunicera via wifi, vilket kan möjliggöra att utrustningen kan användas på ett särskilt boende. Det är inom delområde 1 och 2 som leverantörerna har möjlighet (men inte skyldighet) att erbjuda larm med wifi (se upphandlingsdokumenten avsnitt 5.2.2 och 6.2.2).
Som framgår av upphandlingsdokumentet så åligger det dock varje upphandlande myndighet att säkerställa att den aktuella miljön och eventuellt kompletteringar som inte omfattas av detta ramavtalet fungerar med utrustningen som omfattas av detta ramavtalet.
Hur långt kontrakt får vi teckna med stöd av ramavtalet?
Så långt det är lämpligt enligt Lagen om offentlig upphandling. Vi rekommenderar även att ni tar hänsyn till förändringar i era behov och marknadens förändringar.
Är det möjligt att avropa en specifik namngiven hårdvara från ramavtalet?
Samtliga krav ska följa de EU-rättsliga grundprinciperna. De produkter ni avropar bör inte namnges utan det är istället produktens funktioner som ska beskrivas i den förnyade konkurrensutsättningen.
Finns det möjlighet att utvärdera anbuden genom referenstagning? År det möjligt att själv uppställa referenskrav i avropet?
När ni tilldelar ett kontrakt kan ni använda följande kriterier:
- Pris
- Kvalitet (t.ex. uppfyllnad av utvärderingskriterier, leveranstid, tid för utförande och e-handel)
I er avropsförfrågan kan ni begära att uppfyllandet av utvärderingskriterierna bevisas på olika sätt, till exempel genom presentationer, intervjuer, referenstagning eller tester.
Ni har möjlighet att använda samma utvärderingskriterier som Inköpscentralen använde i ramavtalsupphandlingen, antingen som krav eller som utvärderingskriterier. Ni har också rätt att tillämpa ytterligare utvärderingskriterier som har anknytning till produkten eller tjänsten.
Det går bra att endast utvärdera pris om så önskas.
Måste varje delområde tilldelas separat när det finns behov av två områden? Dvs, är det upplagt så att det är möjligt med samma leverantör trots skilda behov i organisationen?
Ett avrop från ramavtalet kan omfatta ett eller flera delområden. Tilldelning ska alltid ske per delområde. Det innebär att ett avrop som omfattar flera delområden kan tilldelas en eller flera leverantörer beroende på de inkomna anbuden. Det innebär att om ni har behov av fasta och mobila trygghetslarm ska det ske en tilldelning för fasta trygghetslarm och en tilldelning för mobila trygghetslarm.