Omfattning: 2 heldagar efter varandra + 3-5 h självstudier inför kursdagarna.
Plats: Kursen genomförs digitalt i verktyget Zoom.
Målgrupp: Anställda i offentlig sektor. Inga förkunskaper krävs, bara nyfikenhet på tjänstedesign.
Kostnad: 12 500 kronor exklusive moms. Digitalt kursmaterial ingår.
Se även Grundutbildning i tjänstedesign (fysisk)
För vem?
Vår grundkurs vänder sig till dig som är anställd i offentlig sektor och som vill lära dig mer om tjänstedesign och hur det går till när man utvecklar tjänster med utgångspunkt i användarens behov. Tjänstedesign är en utvecklingsprocess där man involverar användaren för att se till att de tjänster som tas fram fungerar och uppskattas av dem som verksamheten finns till för. Inga förkunskaper krävs, bara nyfikenhet på tjänstedesign.
Tips från tidigare deltagare: ”kroka arm och gå kursen med en kollega, så kan ni stötta och lära av varandra i ert fortsatta arbete på hemmaplan!”
Kursmål
Efter avslutad utbildning har du en grundförståelse för hur tjänstedesignprocessen går till samt när och på vilka sätt du kan använda dig av olika verktyg. Alla deltagare tilldelas ett diplom efter avslutad kurs.
Om kursen
Kursen består av två delar - en självstudiedel och två lärarledda dagar. Under självstudiedelen skapar du förståelse för vad tjänstedesign är och hur angreppsättet kan användas. Under de lärarledda dagarna testar, och utforskar du, tillsammans med övriga kursdeltagare verktyg som är vanliga inom tjänstedesign. Under kursen arbetar du i grupper med ett fiktivt uppdrag.
Utbildningen är praktisk och fokus ligger på att lära genom att göra.
Tidsåtgång
Självstudiematerialet och hemläxan skickas till dig två veckor innan de lärarledda kursdagarna och du behöver avsätta ca. 3-5 timmar för att utföra uppgifterna. Materialet består av filmer, texter och du kommer behöva reflektera, svara på frågor samt testa två verktyg på egen hand.
De lärarledda kursdagarna är heldagar, kl. 9-17. Under dagarna varvas presentationer med övningar i smågrupper och reflektioner i helgrupp. Då kursen bygger på samarbete i grupp förväntas du delta aktivt och vara närvarande under hela dagarna.
Kursledare
Representanter från SKR, sektionen för verksamhetsutveckling och styrning.
Anmälan & villkor
Antalet deltagare är begränsat, så vi tillämpar principen först till kvarn.
Fram till 21 dagar innan kursstart kan du avboka din plats. Vid avbokning senare än 21 dagar innan kursstart faktureras hela beloppet. Anmälan är personlig, men du har rätt att överlåta din plats till en kollega. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda deltagare.
Om digital mognad och tjänstedesign
För att öka din organisations digitala mognad är användarcentrering en av 26 principer offentliga organisationer behöver utveckla. Tjänstedesign är en utvecklingsprocess där man involverar användaren för att se till att de tjänster som tas fram fungerar och uppskattas av dem som verksamheten finns till för.
Om SKR:s arbete inom innovationsområdet
SKR arbetar med olika initiativ för att stärka välfärdens innovationsförmåga. I korthet definierar SKR innovation som något nytt som är nyttigt och blir nyttiggjort. Några av de initiativ SKR driver eller deltar i är:
• Innovationsguiden
• Innovationstestet
• Innovationsveckan
• Inspirera och dela
• Samskapa och involvera
• Innovationsförmåga
Inom flera delar av innovationsområdet samarbetar SKR med Adda Kompetens - ett bolag inom SKR. Adda har ansvaret för att ta hand om löpande koordinering och vidareutveckling av medlemserbjudandet. I dagsläget ansvarar Adda Kompetens koordinering och vidareutveckling av digital mognad och delar av Innovationsguiden.