Om ramavtalet
Genom en särskild urvalsdatabas kan ni jämföra verksamheter utifrån deras innehåll, kvalitet och pris, vilket gör det enklare att välja rätt utförare utifrån individens behov och önskemål. Den nås här och du skapar inlogg här.
Ramavtalet omfattar nio delområden:
- HVB akutplacering barn 0-17 år
- HVB akutplacering barn 0-17 år med förälder
- HVB utredning barn 0-17 år
- HVB utredning barn 0-17 år med förälder
- HVB behandling barn 0-17 år
- HVB behandling barn 0-17 år med förälder
- HVB akutplacering unga 18-20 år
- HVB utredning unga 18-20 år
- HVB behandling unga 18-20 år
Urvalsdatabas för matchning och nyheter om uppföljning och förvaltning
Databasen är också ett viktigt verktyg för att sprida information om förvaltning och uppföljning av ramavtalet. Databasen innehåller Inköpscentralens uppföljningsrapporter per utförare och uppdaterade priser efter prisjusteringar. Utförare som för tillfället inte uppfyller ställda krav kan döljas och därmed inte vara tillgängliga för nya avrop. Urvalsdatabasen är därför en viktig informationskälla för vad som gäller för just detta ramavtal.
Att tänka på vid placering
Som placerande handläggare är det viktigt att tänka på att:
- använda mallen för placeringsavtalet vid varje enskild placering,
- kommunen ansvarar för att placeringsavtal skrivs,
- kontrollera att verksamheten har ett aktuellt tillstånd vid varje enskild placering.
Så avropar och beställer du
Avrop/placeringar via ramavtalet sker enligt en särskild fördelningsnyckel. Fördelningsnyckeln utgår från Socialtjänstlagen (2001:453) (SOL), vilket innebär att det är individens specifika behov samt vårdnadshavarens och/eller individens önskemål som styr vilket hvb som är bäst lämpad för den aktuella placeringen. Om det är flera verksamheter som uppfyller behov och önskemål lika bra, är det lägst pris som styr vilket stödboende som väljs.
Stöd för avrop
Avropsberättigade parter: Samtliga kommuner i Sverige har möjlighet, men ingen skyldighet att använda ramavtalet HVB Barn och Unga 2022. Det enda som krävs är en avropsanmälan via Mina sidor på Addas hemsida i samband med första avropet på ramavtalet.
Placeringsavtalsmall: Den här mallen är bra att använda för att teckna avtal vid placeringstillfället. Mallen är anpassad till de krav som ställts i ramavtalet.
Villkor för placeringsavtal: Innehåller villkor som reglerar och påverkar placeringarna.
Krav på tjänsten: Innehåller en redovisning av kraven på tjänsten som ställdes i upphandlingen.
Nyttor
Enkelhet
Urvalsdatabasen möjliggör en jämförelse mellan verksamheters innehåll, kvalitet och pris. HVB sorteras fram utifrån individens behov, önskemål och pris. Användarna får tillgång till relevant och uppdaterad information om utförarna, Inköpscentralens uppföljningar, eventuella sanktioner och andra aktuella händelser om ramavtalet.
Effektivisering
Administrativ nytta genom att få tillgång till upphandlade verksamheter, Inköpscentralens förvaltning och uppföljning inom ett komplext och administrativt tungt område.
Avgiftsfritt digitalt stöd. I Urvalsdatabasen finns relevant information för att söka fram rätt utförare utifrån individens behov och önskemål.
Innovation
I Urvalsdatabasen finns nyckeltal som visar vilken bemanning och kompetens som finns på varje HVB. Utföraren kan själv uppdatera sina uppgifter om sin verksamhet. Inköpscentralen kontrollerar att ramavtalet efterlevs innan uppgifterna publiceras.
Digitalisering
Urvalsdatabasen är en sökdatabas som innehåller jämförbar data om utförarnas kvalitet och pris vilket underlättar för socialtjänsten att hitta rätt stöd utifrån individens behov. Urvalsdatabasen är även en kommunikationskanal från Inköpscentralen till socialsekreteraren där samlad information om aktuella händelser och uppföljning finns samlad.
Beredskap
Verksamheten ska ha en kontinuitetsplan som innehåller information om vad personalen ska göra vid en kris eller störning i en kritisk aktivitet eller resurs.
• Löpande uppföljning och avtalsförvaltning för att säkerställa ekonomisk stabilitet
• Varje år skickas en enkät ut till alla utförare på ramavtalet, för kontrollera att kraven i ramavtalen uppfylls.
• Uppföljning genom besök på plats eller via digitalt möte för alla utförare som är anslutna till ramavtalet. Vi kontrollerar att kraven på kompetens, rutiner och processer i ramavtalet efterlevs. Varje uppföljning genererar en slutrapport som finns tillgänglig i Urvalsdatabasen.
• När vi får information om att det finns brister hos en utförare, kan vi dölja verksamheten för avrop i Urvalsdatabasen. Vi kan genomföra ett uppföljningsmöte eller initiera en revision. I riktigt allvarliga fall kan vi häva avtalet med utföraren.