Nätverk driver på hållbar utveckling hos kommunerna
För nio år sedan, när fler och fler kommuner började arbeta strategiskt med hållbarhet i sina inköpsprocesser, startades ett hållbarhetsnätverk med fokus på upphandling som Adda idag administrerar.
- Om vi ska lyckas göra mesta möjliga för miljön är det viktigt att vi delar med oss både av våra bästa exempel och de misstag vi gjort, säger Lisa Pedersen i Malmö stad och medlem i nätverket.
Nätverket 5 maj 2022
I dag består nätverket av 20 kommuner och Adda. Samtliga deltagare arbetar som hållbarhetsstrateger eller liknande. Majoriteten arbetar på inköpsenheten, men vissa på en miljöförvaltning.
- Det finns många kompetenta människor att nätverka med för att stärka upp kunskaperna inom antingen hållbarhets- eller upphandlingsområdet, men det som är så speciellt med just det här nätverket är att vi har samlat ihop de förhållandevis få personer i landet som har djup kunskap i hållbarhetsfrågorna och samtidigt arbetar med upphandlingsfrågorna i praktiken, berättar Anna Hallin från Kungsbacka kommun. Det innebär unika möjligheter att få bolla frågorna med andra som talar samma språk och faktiskt förstår utmaningarna fullt ut. Eftersom vi ofta ställs inför samma frågeställningar kan vi hjälpa varandra med goda exempel, eller varna för fallgropar vi själva trampat i.
Kunskapsutbyte, energi och inspiration
Nätverkets syfte är att utbyta erfarenheter och tillsammans driva utvecklingen framåt i ett högre tempo. Adda och hållbarhetsstrategen Samuel Sandholm administrerar nätverket och anordnar träffarna, som sker två gånger per år, utifrån deltagarnas önskemål.
- Idag finns det bra möjligheter att träffas digitalt, men vi vill gärna ses fysiskt också. Vi har därför en fysisk och en digital träff varje år och det är väldigt uppskattat. I nätverket bygger vi ömsesidiga och långsiktiga relationer, där alla kan hitta en plats. Som deltagare får du möjlighet att dela med dig av din kunskap och erfarenhet, eller be om hjälp eller stöd berättar Samuel Sandholm.
Lisa Pedersen från Malmö stad är med i nätverket för att kunna bolla utmaningar inom området med andra som är i samma situation.
- Vi som arbetar med miljö och upphandling är ofta engagerade inom många olika typer av områden och då är det svårt att bli expert inom samtliga varför det är än viktigare att dela. Jag älskar att alla i nätverket är snabba och generösa på att dela med sig av sina kunskaper. Det finns inte resurser nog för att varje upphandlande myndighet själv ska uppfinna hjulet inom alla områden utan det som gör att vi tillsammans kan ta oss längre är att dela och återanvända goda exempel, säger Lisa Pedersen.
"Gemensamt tar vi kliv framåt och påverkar branschen"
Inom nätverket finns dessutom två undergrupper, en för klimat och en för cirkulär ekonomi. Medlemmarna väljer själva vilka de vill delta i och sätter agendan för mötena. I grupperna går de på djupet i varje enskild fråga och ser till att ständigt vara uppdaterad på vad som händer inom området.
Lisa Pedersen deltar i undergruppen klimat. De har möte en gång i månaden där de delar med sig av goda exempel samt bjuder in aktörer från branschen till dialoger.
- Gemensamt kan vi ta kliv framåt och påverka branschen, menar Lisa Pedersen.
Arbetar ni med hållbar offentlig upphandling, har en dedikerad hållbarhetsstrateg till detta och vill delta i nätverket? Kontakta Samuel Sandholm!
Liknande nyheter
- Experternas bästa tips för ett lyckat uppföljningsarbete 30 oktober 2024
- Nytt ramavtal för leasing av personbilar och transportfordon 10 oktober 2024
- Uppföljning av HVB-hem är viktigt 9 oktober 2024