Vi använder cookies

På adda.se använder vi cookies (kakor) för att underlätta och förbättra din användning på vår webbplats. Cookies är en liten textfil som lagras på din dator, mobiltelefon, surfplatta eller annan enhet när du besöker adda.se. De finns för att förbättra webbplatsen för dig, till exempel för att kunna anpassa adda.se efter dina önskemål och val. 

Vilka cookies vill du tillåta?
Inställningar för cookies

Cookies som krävs för att webbplatsen ska fungera, till exempel sessions-ID som vårt webbhotell är beroende av.

Låter oss samla information om ditt besök på webbplatsen — till exempel vilken webbläsare du använder och eventuella kodfel du råkat ut för — med syfte att förbättra den.

Adda

31 oktober 2023

"Det enda som saknades var lite parmesan"

Under beredskapsveckan fick flera olika verksamheter provsmaka livsmedel för krisberedskap som kommuner och regioner nu kan avropa på Addas första renodlade beredskapsavtal.

- Sett till att man ska äta detta i kris så är det jättebra mat, säger en provsmakare.

nyhets bild

Under beredskapsveckan som genomförs varje år v. 39 på initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick flera olika verksamheter chans att provsmaka maten. Först ut var eleverna i en grundskola och i en gymnasieskola i Karlstad.

Initiativet anordnades av Adda tillsammans med en leverantör på ramavtalet, Räddningstjänsten Karlstadsregionen och Karlstad kommun. Totalt beställdes 700 portioner. I grundskolan tillagades maten på murikor utomhus, vilket kopplade väl an till beredskapsveckans tema ”Öva”.

Majoriteten av eleverna tyckte att maten smakade mycket bra, närmare 82% gav maten högsta betyg. Eleverna gav kommentarer likt ”Gott och lik annan mat som man gör hemma till vardags”, ”Väldigt gott! Vill göra om aktiviteten” och ”Det var asgött”.  

- Jag blev överraskad över hur väl sammansatta rätterna var i både smak och konsistens. Det enda som saknades var lite parmesan och vin, säger Alain Grenard, kostchef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstad kommun skrattandes.

Även boende och personal på ett trygghetsboende i Karlstad fick chansen att provsmaka maten. Där blev genomsnittsbetyget på smak och konsistens en fyra på en femgradig skala.

Sjukhuspersonal fick öva skarpt

Under veckan serverades maten även på restaurangen på Växjö sjukhus för personal och anhöriga till sjukhusets patienter. Där lät man personalen öva skarpt på att tillaga maten i en simulerad krissituation utan hjälp av leverantörernas kockar. Övningen gick bra och har resulterat i att Region Kronoberg bestämt sig för att regelbundet genomföra liknande övningar för att kunna vara så förberedda som det går om en kris skulle uppstå.

- Vi blev positivt överraskade att region Kronoberg valde att genomföra en live-övning utan förvarning för storkökspersonalen, säger Helena Eggens, avtalsansvarig på Adda. Det gjorde att personalen verkligen fick öva på hur en verklig kris kan vara. Vi har även sett att de måltidsenheter som arbetar nära sin regionen eller kommunens säkerhetsavdelning ofta är bättre på krishantering.

Även här var reaktionerna på maten positiv. Över 38% sa att maten var jättegod, medan drygt 50% sa att den smakade sådär. Endast 8% svarade att maten inte var god. Däremot kommenterade flera det definitivt var mat de hade kunnat äta under en kris. ”Det var mer än okej mat och sett till man ska äta detta i kris så är det jättebra mat”, ”För att vara frystorkad mat var det över förväntan. Om det hade varit en skarp situation och det var detta eller hunger så finns det bra mycket sämre alternativ” och ”Helt ok bra käk”.

Fortsatt leverantörsdialog för ett så bra avtal som möjligt

För leverantörerna på ramavtalet var detta också en positiv upplevelse. Den feedback som kom in och förslag på förbättringar är något som de tar till sig, exempelvis otydliga tillagningsanvisningar och otydliga innehållsdeklarationer.

- Som alla säkert känner till så är det väldigt viktigt med bra leverantörsdialoger för att tillsammans förbättra och utveckla ett ramavtal, säger Helena.

Kontakt person bild
Helena Eggens
Avtalsansvarig Fastighetsnära varor
Adda Inköpscentral
08 709 55 55
072 889 91 92

Här kan du läsa mer om Livsmedel krisberedskap 2023.