25 år i branschen - AffärsConcept då till nu
Elisabeth Molin, administrativ chef på AffärsConcept och anställd i hela 19 år, skriver om AffärsConcepts historia från starten i Hägernäs 1995 till det affärsstöd med spetskompetens inom upphandling och juridik som bolaget är idag.
Starten
Bolaget AffärsConcept i Stockholm AB bildades av Kalle Krall och Anders Burman under hösten 1995. Anders Burman var en duktig IT-konsult som Kalle Krall arbetat med under sin tid som inköpschef för Polisen. De slog sig ihop och startade verksamheten i en lokal i Hägernäs. Under de kommande åren bytte AffarsConcept adress flera gånger.
Efter något år bestämde Anders och Kalle sig för att jobba vidare på varsitt håll vilket ledde till att Kalle köpte ut Anders ur AffärsConcept. I samma veva anställdes Harriet Yngborn, som Kalle arbetat med på Folktandvården, som assistent i bolaget och hon kom snabbt att bli en stor tillgång på många sätt, bland annat genom kvalitetskontroll, fakturering och andra administrativa uppgifter.
Kalle bestämde sig för att inte bara arbeta själv utan tänkte bygga upp en privat verksamhet med anställda, något som var unikt i upphandlingsbranschen vid det tillfället. Mot denna bakgrund anställdes Björn Westin vars bidrag gjorde att företaget kunde expandera ytterligare och snart kunde de anställa ännu fler. Arbetet de där första åren var roligt och kreativt och konsulterna tog sig även an uppdrag i andra länder som Palestina och Ukraina.
Utbildning – ett viktigt ben i verksamheten
AffärsConcept uppstod från början ur ett antal utbildningsuppdrag som Kalle Krall haft under tiden hos polisen och senare hos Folktandvården. Bolaget kom att bli huvudlärare hos bland andra utbildningsföretaget SIPU. Ett samarbete som fortfarande fungerar utmärkt.
Under bolagets första fem år var det inte ovanligt att Kalle själv tillsammans med andra duktiga medarbetare höll utbildningar under veckans samtliga dagar. Utbildning var en bra kanal för att dela med sig av bolagets kompetens och samtidigt marknadsföra konsulttjänsterna. Några stora kunder på den tiden när det gällde utbildning var Försvarets Materielverk, Landstingsnätverket för upphandling och Polisen m.fl.
Högskolekurs i offentlig upphandling
Det uppstod tidigt en idé i bolaget att starta en högskolekurs i offentlig upphandling tillsammans med SIPU i syfte att skaffa en utbildningsplattform för offentliga upphandlare. Ett antal högskolor kontaktades och Södertörns Högskola blev AffärsConcepts samarbetspartner på den första tvärvetenskapliga kursen i offentlig upphandling. Kursen omfattade 20 poäng (vilket numera efter anpassning till EUs standard motsvarar 30 poäng) och bedrevs på halvfart med cirka 15 elever per kurs. Kalle Krall och Hans Sylvén, chefsjurist på NOU, var huvudlärare. En av de som gick den första kursen var undertecknad själv, Elisabeth Molin (tidigare Göransson), som någon tid efter kursen anställdes i bolaget och fortfarande arbetar där och trivs utmärkt.
Högskolekursen pågick i cirka tio år, under dessa tio år samarbetade vi även med Dalarnas högskola och de sista åren med Stockholms universitet. På grund av nya regler uppstod svårigheter för universitetet att ge ut högskolepoäng till externa kurser och det var den främsta orsaken till att utbildningen lades ned.
I samband med högskoleutbildningen gav AffärsConcept ut en skriftserie med uppsatser som deltagarna skrivit under utbildningen och som var till glädje för upphandlare ute i landet.
Egen utbildning i flera nivåer
2010 startade AffärsConcept egen utbildningsverksamhet. En rad olika utbildningar i tre nivåer, Introduktion, Specialist- och Expertutbildningar togs fram och visades upp i en tryckt utbildningskatalog där även samtliga konsulter presenterades med namn och bild. Föreläsare på våra externa utbildningar har alltid varit AffärsConcepts egna konsulter, numera affärsrådgivare, som alla har både praktisk och teoretisk kunskap inom offentlig upphandling och tillhörande juridik. I utbildningsutbudet ingick också AffärsConcepts längre utbildningar Concept 1, 10 dagar, och Concept 2 som i början omfattade 16 dagar men senare minskades ner till 15 dagar.
Stöd i revisionsuppdrag
En tjänst som många kunder tidigt behövde hjälp med var upphandlingsrevision. Landstingsrevisorerna i Stockholm, Riksrevisionsverket och Revisionskontoret i Stockholms stad var några av våra större kunder. Senare kom den nya Riksrevisionen att bli en betydande kund.
Uppgiften var inte helt enkel eftersom AffärsConcept av etiska skäl måste vara noggrann med att inte ha något samröre i konsulthänseende med de som skulle granskas. Vissa gillade inte heller att bli granskade och kanske kritiserade, men många gånger fick konsulterna tack för att de påtalade brister som kunde åtgärdas.
Etik i bolaget
Tidigt bestämde Kalle att AffärsConcept av etiska skäl enbart skulle arbeta med köparsidan i upphandlingar. De etiska riktlinjer som togs fram i början av 2000-talet gäller fortfarande, sjutton år senare och har stärkt både AffärsConcepts rykte och våra affärsrådgivares förtroende. I AffärsConcept har det alltid funnits en kultur där vi tackar nej till uppdrag där kunderna inte följer våra etiska riktlinjer, inte önskar följa gällande regelverk eller där vi inte kan komma överens om affärsmässiga lösningar i uppdragen.
Personal i bolaget
Medarbetarna har alltid varit kuggen i AffärsConcept. Självgående, duktiga och drivande personer med stor utvecklingspotential var det som Kalle Krall ständigt letade efter och dessa egenskaper genomsyrar fortfarande AffärsConcepts rekryteringar.
Under åren fann vi på AffärsConcept via Stockholms Universitet en rekryteringsbas som ledde till att vi anställde flera nyutexaminerade jurister, men även personer med andra utbildningsbakgrunder har alltid varit välkomna i företaget. Även om en stor del av våra affärsrådgivare idag är jurister värnar vi fortsatt om att behålla mångfalden bland våra medarbetare då vi ända från start har ansett att en blandning av olika erfarenheter är en framgångsfaktor för att kunna tillmötesgå alla kunders önskemål.
Det som gemensamt kännetecknade anställda, och fortfarande gör, är gott omdöme, stor lojalitet och djup insikt i inköpsverksamhet både vad avser försörjningsstrategi och praktisk hantering av det, hela tiden, förändrande upphandlingsregelverket.
När Kalle Krall sålde bolaget till SKL Kommentus 2009, hade bolaget tio anställda som valde att gå med till den nya arbetsgivaren. Vid det laget var företaget redan väletablerat i Sverige som ett expertföretag inom upphandlingsområdet.
Internationella uppdrag
Genom samarbetet med SIPU International AB, SIDA samt Världsbanken har AffärsConcept tidigare i historien tagit sig an flera uppdrag utanför Sveriges gränser.
Kalle hade redan på 1980-talet genomfört upphandlingskurser i Botswana i södra Afrika och hade på detta sätt en viss insikt i sådant arbete. AffärsConcepts medarbetare har under åren bland annat genomfört uppdrag i Slovenien (inför landets inträde i EU), Ukraina, Kenya, Moldavien, Bosnien-Hercegovina, Litauen, Estland, Ryssland, Palestina, Serbien, Kroatien, Albanien. Vi hade under en period också ett samarbete inom upphandlingsområdet inom OECD eftersom vi deltog i en internationell expertgrupp med säte i Paris. Även om vi inte längre har några utomlandsbaserade uppdrag är det inte omöjligt att det dyker upp nya i framtiden.
Upphandlingsutredningar
Förutom ett antal kortare utredningsuppdrag och kvalitetskontroller av olika upphandlande myndigheters praktiska rutiner har AffärsConcept genomfört uppdrag åt större statliga utredningar inom upphandlingsområdet. En av dem var upphandlingsutredningen som leddes av utredaren Anders Wijkman med Åsa Edman som huvudsekreterare. AffärsConcept fick i utredningen det prestigefyllda uppdraget att skriva ett underlag om upphandlingsstrategi. Intressant i sammanhanget är att Åsa Edman idag arbetar som chefsjurist på juridiska avdelningen på SKL Kommentus som är AffärsConcepts nuvarande ägare.
AffärsConcept som samarbetspartner
AffärsConcept har haft många och långa givande samarbeten med olika partners genom åren. Några av dem är, SIPU, LFU, Högskoleutbildningen, Stockholms universitet, Södertörns Högskola och Dalarnas Högskola, Allego och SOI (AffärsConcept hade ansvar för sekretariatet för SOI i tre år, viket innefattade ansvar för att ordna den årliga konferensen), NOU, olika advokatbyråer, t.ex. Delphi, Mannheimer Swartling och Lindahls, m.fl. och vi hoppas på lika många givande samarbeten i framtiden.
Exempel på spännande uppdrag
AffärsConcept har under åren genomfört en mängd konsultuppdrag inom upphandling och inköp. En del både kortare och längre, vissa enklare och andra mycket komplicerade. Nedan följer några exempel på uppdrag som AffärsConcepts konsulter, sedermera affärsrådgivare har genomfört under de tidigare åren:
Vägtullarna, trängselskatt – 2005-2007, Björn Westin arbetade länge med uppdraget att upphandla vägtullar för trängselskatt i Stockholm. När det beslutades att trängselavgiften skulle vara en skatt tog Vägverket över projektet från Stockholms stad och IBM var de som i slutändan vann upphandlingen. Upphandlingen blev överprövad och hamnade i Regeringsrätten två gånger. Uppdraget upphandlades som tjänst vilket på den tiden var ovanligt innovativt.
Hyrcyklar – 2005, AffärsConcept genomförde den första upphandlingen av hyrcyklar i Stockholm.
Prio - 2006-2008, vi arbetade länge med att upphandla produkter och tjänster för ett integrerat resurs- och ekonomisystem för Försvarsmyndigheten.
Tjänstekoncession – bankett och restaurangtjänster i Stadshuset – 2011, jag själv och en kollega stöttade Stockholms stad med en tjänstekoncessionsupphandling innefattande driften av stadshusets olika restauranger och festlokaler. I tjänsten ingick bl.a. Nobelmiddagen, vilket ställde krav på stort kunnande inom bl.a. matlagning och logistik hos blivande leverantör.
Ekonomisystem – 2012, AffärsConcept upphandlade ett stort och viktigt ramavtal avseende ekonomisystem för hela Sverige. Kunden var Ekonomistyrningsverket.
Norska leverantörsutvecklingsprogrammet – 2013- 2014, vi arbetade med en studie för Sveriges Kommuner och Landsting, Teknikföretagen och Vinnova avseende förutsättningarna att i Sverige införa en verksamhet motsvarande det norska leverantörsutvecklingsprogrammet. Programmet har sin grund i behovet av en ökad dialog mellan köpare och leverantörer för att stimulera till innovation i offentliga upphandlingar. Förhoppningen är även att en mer effektiv användning av samhällets resurser ska säkerställas.
Utöver detta lilla axplock av tidigare genomförda uppdrag har många intressanta och lyckade uppdrag passerat revy under åren och skapat stor erfarenhet och kunskap hos AffärsConcepts affärsrådgivare, men framförallt hos våra kunder. Det och alla fantastiska medarbetare är det som gör det så roligt och utvecklande att arbeta på AffärsConcept!
Kommentarer (1)
Rolf Hellman
Skriv en kommentar