Offentlig upphandling i spåren av corona
Vilka nya frågor och situationer har upphandlingssverige behövt hantera i ljuset av coronapandemin? Lotta Olsson, bolagsjurist på SKL Kommentus, reflekterar över hur offentlig upphandling påverkats, men också vad vi kan vänta oss som nästa våg när krisens initiala utmaningar hanterats.
(Bild: Matton)
I ljuset av coronapandemin har upphandlingssverige fått hantera nya situationer och utmaningar, vilket har krävt åtgärder utanför de ramar som vi är vana vid dagligdags. Några alternativ som finns i existerande avtal, men sällan eller aldrig tillämpats, har blivit väl använda ventiler för att våra upphandlade avtal ska kunna fortsätta gälla och tillämpas med eftersträvat syfte.
Temporära lösningar och möjligheter
De situationer som vi behövt hantera är förstås bristen på skyddsutrustning och desinfektionsmedel men även andra leveransproblem förekommer. I många fall har vi kunnat lösa dem genom temporära prisändringar eller förlängning av leveranstider med tillämpning av LOU:s bestämmelser om avtalsändring. Vi har utrett vad som faktiskt avses med force majeure och om de situationer som uppstår i spåren av pandemin kan klassificeras som undantag från åtaganden enligt ingångna avtal.
Coronakrisen har öppnat för möjligheter att upphandla på sätt som i en pandemifri värld utgjort närmast teoretiska alternativ, exempelvis påskyndade förfaranden eller förhandlade förfaranden utan föregående annonsering på grund av synnerlig brådska. Vi har ibland behövt ställa in men mest har vi ställt om för att fortsatt kunna leverera kvalitativ service till landets invånare. Det har krävt av oss att vara mer flexibla och lösningsorienterade än någonsin tidigare.
Vad kan vi då vänta oss efter att vi hanterat krisens initiala utmaningar? Vad är nästa våg som utmanar våra offentliga avtal?
Större intresse för den offentliga marknaden
Vi ser redan nu att företagen, som levde på små marginaler innan corona, är de första ekonomiska offren i coronans spår. De flaggade tidigt för att de skulle få det svårt om pandemin fortsatte ens några månader. Regeringens stödpaket har i nån mån minskat krisen men nu när pandemin har pågått en tid ser vi hur marken under tidigare stabila företag, inom de hårdast drabbade branscherna, börjar svikta.
När sämre tider ligger för handen är vår erfarenhet att leverantörer, som främst agerat på privat marknad, tar steget till den mer säkra och stabila offentliga marknaden. I denna rörelse kan vi alltså förvänta oss att fler leverantörer deltar i offentliga upphandlingar. Det bidrar positivt till att vi får fler anbud per upphandling och ökad konkurrens.
Ökad risk för oseriösa anbud
Den andra sidan av myntet är att den hårdnande konkurrensen leder till att anbudsgivare känner sig tvungna att lägga taktiskt låga anbud för en chans att ta hem affären. När vinstmarginalerna krymper ökar även risken för oseriösa anbud och fusk under avtalstiden. Det kan bidra till att upphandlande myndigheter behöver tillämpa det kontradiktoriska förfarandet för onormalt lågt anbud i betydligt fler upphandlingar, att anbudsgivare utesluts på grund av att oriktiga uppgifter lämnats och att självsanering kopplad till uteslutningsgrunderna blir mer förekommande.
Mycket talar för att även överprövningarna och avtalstvisterna kommer att öka som ett resultat av den hårdnade konkurrensen. Det riskerar i sin tur att leda till längre handläggningstider i domstolarna men det finns även goda chanser att vi får klargörande praxis i några av upphandlingsregelverkets mer svårtolkade bestämmelser.
För att möta en allt mer pressad värld kommer upphandlande myndigheter behöva vara på tårna och tänka innovativt kring de möjligheter som finns i offentlig upphandling
Om pandemin håller i sig torde den ekonomiska krisen förvärras och fler leverantörer tvingas till företagsrekonstruktion och konkurs. Upphandlande myndigheter måste då upprätthålla en balans mellan obeståndsrätten och upphandlingsrätten samt tillgodose att de fortsatt kan tillhandahålla allmänheten den service som krävs.
Tänk innovativt och kundfokuserat
För att möta en allt mer pressad värld kommer upphandlande myndigheter behöva vara på tårna och tänka innovativt kring de möjligheter som finns i offentlig upphandling samtidigt som vi måste våga möta leverantörerna i deras nya tillvaro.
Vi på SKL Kommentus försöker hantera den nya tillvaron genom att förbli rörliga, uppdatera oss om hur vi kan bidra med mest kundnytta och föra ständig dialog med leverantörerna. Vi följer kontinuerligt upp våra ramavtal så att våra kunder verkligen får det som avtalats och att ingen tjänar på ett oseriöst tillvägagångssätt. Den pågående pandemin bemöter vi genom att arbeta tillsammans på ett öppet och ärligt sätt med kundens behov i fokus.
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar