Priset är exklusive moms.
2025
Om utbildningen
För att vi ska klara de stora välfärdsutmaningarna behöver vi bli bättre på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Vi behöver ändra våra arbetssätt, bli mer resurseffektiva och samtidigt leverera välfärdstjänster som möter invånarnas behov.
För att en verksamhet ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut krävs en förmåga att balansera effektivisering (att förbättra dagens arbetssätt) och innovation (att jobba på helt nya sätt). Det ställer i sin tur krav på styrningen och ledarskapet.
Genom att testa och utveckla nya lösningar, arbetssätt och verktyg kan digitaliseringen bidra till den välfärdsnytta som den har potential att göra.
Den här utbildningen ger dig kunskap och konkreta verktyg för att driva välfärdsutveckling genom digitalisering.
Ger högskolepoäng
Utbildningen kombinerar forskningsnära och praktiknära inslag för att du som deltagare ska få med dig kunskap och konkreta verktyg för att kunna påverka och driva digitalisering i din organisation. Efter utbildningen kan du tillgodose dig 7,5 högskolepoäng vid Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet, som är vår samarbetspartner i genomförandet.
Mål
Efter utbildningen ska du känna till:
- Olika sätt att organisera sig för digitalisering.
- Olika styrningsrelaterade utmaningar och hur du kan jobba med dem utifrån din roll och ditt mandat.
- Exempel på framgångsrika strategier för att driva digitalisering.
- Hur samverkan kring komplexa frågor kan bidra till att lösa våra stora utmaningar.
Förkunskaper
Utbildningen vänder sig till dig som är anställd i offentlig sektor och som har någon form av roll kopplad till att driva utveckling. Du behöver ha en grundläggande förståelse och erfarenhet av arbete inom offentlig sektor och ha en viss kompetens inom ledning och organisation.
Tips! Kroka gärna arm med en kollega och gå utbildningen tillsammans, så kan ni kan stötta varandra och hjälpas åt att omsätta era kunskaper i praktiken på hemmaplan.
Datum för 2025
Våren 2025: 4 mars, 18 mars, 1 april, 15 april, 29 april 2025. Träffarna hålls klockan 13.00-16.00 via Zoom.
Samarbete med SKR
I alla våra lärarledda utbildningar inom digitalisering och innovation samarbetar vi med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att säkerställa kvalitet och relevans för SKR:s medlemmar.
Upplägg och examination
Utbildningen bygger på blandat lärande - en kombination av digitala lärarledda träffar och individuella självstudier av dig som deltagare.
Under utbildningen får du tillgång till en digital plattform där kursmaterial delas och där det även finns möjlighet till erfarenhetsutbyte.
Utbildningen har plats för max 60 deltagare.
Röster från tidigare deltagare
Lärare
Utbildningen har två huvudlärare – Johan Magnusson och Tomas Lindroth - med ansvar för innehåll och examination. Därutöver kommer du att få ta del av gästföreläsningar från ledande experter inom områden som rör välfärdsutveckling och digitalisering.
Johan Magnusson är professor verksam vid Institutionen för Tillämpad IT, Göteborgs universitet, och föreståndare för SCDI Göteborg. Förutom att han är upphovsman till modellen DiMiOS (Digital Mognad i Offentlig Sektor) är han också en uppskattad föreläsare, samt medförfattare till boken Offentlig sektors digitalisering.
Tomas Lindroth är lektor i Informatik vid Göteborgs universitet och en uppskattad föreläsare. Han leder Sveriges största forskargrupp inom Informatik med fokus på samhällets digitalisering och hans egen forskning fokuserar på offentlig sektors digitalisering. Tomas är även medgrundare till forskningskonsortiet Digital Förvaltning, samt medförfattare till boken Offentlig sektors digitalisering.
Du når oss enklast på kompetens@adda.se eller genom att boka ett möte direkt med oss.
Läs intervjun med verksamhetsstrategen och kursdeltagaren Louise Gottlind.